наркомания, наркомания лечение, алкохолизъм, амфетамини, наркотична зависимост, наркотици

Какво представлява Наркоманията?

Причини за възникване на Наркоманията?

Какви са симптомите при Наркоманията?

Лечение на Наркомания

 

Какво представлява Наркоманията?

Наркоманията или "наркоза" е състояние на психическа или комбинация от психическа и физическа зависимост към даден вид вещество с въздействие върху централната нервна система, при което се изработва зависимост от приемането й.

От медицинска гл. т. наркоманията е хронично рецидивиращо заболяване, при което са налице неврохимични и молекулярни промени в мозъка. Под термина пристрастяване, който понякога се използва като синоним на наркомания, би следвало да се разбира по-скоро привикване към някакво поведение или състояние.

Съществуват зависимости към няколко групи вещества - опиати (хероин, морфин и др.), кокаинбензодиазепини (лексотан, диазепам (реланиум), транксен, ксанакс и др.), психостимуланти (екстази, амфетамин и др.), алкохол (ракия, водка, уиски, джин, вино, бира и др.), барбитурати, както и влечение към халюциногенни средства - канабисови производни (марихуана, хашиш), LSD, халюциногенни гъби и други.

Причини за възникване на Наркоманията?

Използването на наркотиците води до болестна зависимост на организма. След честата употреба на упойващите вещества, психиката на наркомана е много лабилна, което го подтиква да търси начин да задоволи наркотичната жажда с още една доза. В този етап се проявява, и толерантността към приспособяване на организма с определената наркотична доза. Тъкмо затова наркоманът преминава към непрестанно увеличаване на първоначалните си дози или към употреба на по силни наркотични вещества.Съществуват зависимости към няколко групи вещества – 

Опиати като:

  • хероин, морфин и кокаин
  • Бензодиазепини - лексотан, диазепам, реланиум, транксен, ксанакс
  • Психо-стимуланти:
    • Екстази, амфетамин
    • Алкохол - ракия, водка, уиски, джин, вино, бира
  • барбитуратиили така наречените (халюциногенни) средства:
    • канабисови (марихуана, хашиш)LSD

    •  халюциногенни гъби

Какви са симптомите при Наркоманията?

Причините на един човек за злоупотреба с наркотици са многобройни. Това влечение към наркотика (Халюцигена)се поражда от слабата воля и психичната нагласа, че наркотикът ти помага да премахнеш или избегнеш проблемите си. Наркомана поддържа съзнанието си в заблуда и чувство на задоволеност и добро настроение, успокоение или възбуждане.

В симптоматиката на наркоманите има общи явления. Извън употребата на наркотични вещества болните са подтиснати или раздразниелни, неработоспособни, понякога тевожни, дисфорични и напрегнти; особено опасно е настъпването на депресивно-реактивно състояние ( самоубийство). 

В основата на всяка наркомания се явява потребност, която става неудържима за промяна на настроението, за успокояване и приятна релаксация, за разведряване и облекчаване, за повишаване на работоспособносттаи жизнената сила, за премахване на болката, за опияняване или леко упойване. Това е в същност бягство от една непоносима действителност в един изкуствен “рай” на упойката, на безболезнеността и в света на “мечтите”. Наркоманията прави хората, които употребяват системно опиати да бъдат:

  • Безволеви
  • Нетрудоспособни
  • Антисоциални

След като действието на наркотика премине, наркоманът се чувства:

  • Неспокоен
  • Къса дрехите си
  • Изпотява се
  • Не може да работи

За да премахне тези неприятни усещания, е принуден да приеме наркотик, но вече в увеличена доза.

Едни от признаците, по който можем да разберем, че даден човек е пристрастен към наркотиците са:

  • Необичайни и непредсказуеми промени в настроението и навиците му
  • Еуфорично, сънливо или депресивно поведение; необяснима загуба на интерес към приятели, близки, училище, работа, любими занимания.
  • Неадекватно и безпричинно агресивно поведение
  • Наркоманът започва да лъже и да краде, за да си осигури поредната доза

Лечение на Наркомания:

Преди да се започне каквото и да е лечение, първо трябва болния да осъзнае нуждата от морална и духовна подкрепа от близки и приятели, за да се откажат от тяхната зависимост към наркотиците.

Наркоманите не трябва да бъдат изолирани от обществото. Напротив те трябва да са сред близките хора и обществото, зависимият трябва да се стреми да избягва местата, на които се разпространява наркотика.Стремежът у тези болни да държат в тайна употребата на опиати се обяснява със страха им, че могат да бъдат обвинени или наказани с презрението на обществото. Ако не им се помогне навреме, може да се създаде порочен кръг – засилване на стремежа към наркотиците, което довежда до още по-тежки увреждания и до фатален изход.·Учените не очакват чудеса в борбата срещу пристрастяването към кокаина. За разлика от хероина, кокаинът действа не на една, а на три различни болкоподтискащи системи в човешкия организъм.

Наркоманите, които правят опити да се откажат от кокаина, преминават през критичен период, период на безжизнена апатия, който ги принуждава пак да тръгнат по пътя на наркотика. В най-добрия случай последователите могат да се надяват за комбинация от лекарства за отслабване на усещанията през различните фази на лечението, усещания като желание за още наркотици или депресия.