България е в челната тройка на Европейския съюз по ръст на безработицата за последната година, показват данните на Евростат за февруари, цитирани от БНР. Според други представени днес в Брюксел данни - за демографската ситуация в Евросъюза, сме в дъното на класацията по продължителност на живота. За сметка на това, раждаемостта се доближава до средната в ЕС.

България е втора по ръст на безработицата за една година - скокът е от 9.4 до 11.6 на сто от миналия февруари насам. Броят на безработните се е увеличил повече само в Гърция, след нас е Ирландия.

В 5 държави от Евросъюза безработицата е по-висока отколкото у нас. На върха на тази класация продължава да е Испания с 20.5 на сто, следват Литва и Латвия. Средният процент безработни спада с по една десета и в Еврозоната, и в Евросъюза като цяло. Към момента той е съответно 9.9 и 9.5 на сто.

В демографската статистика добрата новина е, че доближаваме средната раждаемост за Евросъюза - там всяка жена има средно по 1.6 деца, у нас този процент вече е 1.57, като в 15 държави от Евросъюза е по-нисък.

За последните 15 години продължителността на живота в България се е увеличила с 2-3 години, но остава с 5-6 години под средноевропейската. Жените у нас и в Румъния днес живеят средно до 77.4 години, което е най-ниската продължителност на живота в целия Европейски Съюз.В страни като Франция и Испания тя достига 85 години.

Мъжете у нас също живеят по-малко от средното за Европа - до 70.1 години - под нас са само Литва, Латвия и Румъния.

Най-характерно за европейската демографска картина продължава да е застаряването на населението. Днес 61.3 на сто от всички европейски граждани са на възраст от 20 до 64 години, над 17 на сто са над 65 годишни. Едва 21 процент са на възраст до 20 години. Тревожната тенденция е именно, че тази възрастова група продължава да се свива.