Скандални разкрития направи американската легенда в тениса - Джон Макенроу. 48-годишният бивш №1 в ранглистата, който е носител на 7 титли от Големия шлем, обяви пред британския „Дейли Телеграф", че руската мафия движи всичко в неговия спорт.

„Заплашвани са не само състезатели, но и техните семейства. Тенисистите са притискани да пускат мачове, за да могат мафиотите да спечелят от залози. Изключително съм притеснен за бъдещето на тениса", казва Биг Мак, който е четирикратен победител в US Open и три пъти е печелил „Уимбълдън".

„Нелепо е да се мисли, че даден тенисист ще даде мач за пари, след като работи къртовски години наред, за да се докаже на корта. Много по-склонен съм да мисля, че подобни „полягания" се правят под смъртна заплаха от страна на гангстери", казва още Макенроу. Любопитно е, че преди броени дни мъжкият тим на САЩ, воден от брат му Патрик, взе 32-ата купа „Дейвис" в историята си след победа точно над Русия във финала в Портлънд.

В подкрепа на думите на Джон идва фактът, че 4-ият в света Николай Давиденко бе разследван от ръководството на мъжката тенис верига (АТП) след съмнителна загуба на турнир в Полша през август.

„Той печели достатъчно пари, за да рискува кариерата си. Но ако бъде хванат, трябва да бъде изхвърлен доживот. Има момчета, които са например №100 или №200 в света, а правят по 75 000 евро на година. За жалост нищо не може да се докаже, освен ако не се разполага със записи от телефонни разговори", е мнението на Макенроу.