BG ромите – първи по ранна раждаемост и детска смъртност

Водят и нездравословен живот
Обновена: 5 апр 2011 22:01 | 5 апр 2011 22:00,
268
BG ромите – първи по ранна раждаемост и детска смъртност
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Българските роми са на първо място по ранна раждаемост и по детска смъртност. Това сочат резултатите от международно сравнително изследване на проблемите, свързани със здравния статус на ромите и достъпа до медицинско обслужване, съобщиха от БАН.

Изследването е проведено в България, Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Словакия и Чехия.

Българските роми имат най-висока заболеваемост: 38% от децата до 15 г. и 40% от лицата над 45 г. не са можели да изпълняват всекидневните си дейности през последните две седмици преди интервюирането.

Специфична за ромите е много ранната инвалидизация. Една трета от мъжете и две пети от жените на възраст между 45 и 60 г. са инвалиди.

Водят и нездравословен начин на живот – над 50% от мъжете и над 30% от жените пушат всеки ден – средно по 20 цигари.

Пълните данни от изследването ще бъдат представени на 7 април във връзка с Международния ден на ромите на 8 април 2011 г.

Проучването е финансирано от Европейската комисия в рамките на програма „Обществено здраве”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: банромиизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
0
 
! Отговори
ZVEZDIO преди 13 години
TRAITE VSI4KI IMA KOI DA VI MISLI GLEDAITE SI HAIRA LI4NIQ DA NQMA SOPA ..........
240
0
 
0
 
! Отговори
do 165 и админа преди 13 години
Значи по-рано му теглих една майна на тоя ***, и ми ограничиха достъпа до коментари, а той може да продължава да го "начуква" *** админите да не са и те роми бре?? само че тука съм с динамично IP, така че не се напъвайте, а го вижте и 255 сигурно е от него коментар пак.
239
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
За смъртността при това бедствие е добре,но раждаемостта при тях много ме притеснява,че и спонтанни абори не правят,нищо им няма на ***.
238
0
 
1
 
! Отговори
няма справедливост преди 13 години
на този свят ! българите изнасилват,мамят,не плащат заплати,крадат и опропастяват изграденото с години , и без никакви угризения на съвестта,затова са здрави и читави и живеят до 70 -80г.! Но всяко зло за добро ,поне се осъзнаха и не раждат !
237
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Левскарино - някои от тия неща уж важат и сега, но не се спазват по отношение на ***:- Образованието до 16-год. възраст е задължително;- Педофилията е противозаконна (дори Берлускони го съдят);- Самонастаняването на чужда земя е криминализирано (освен при напускане на чуждата собственост незабавно при поискване от собственикът);- Кражбата на ток е криминализирана -Да попитаме управниците и отвратителният "главен прокурор" - ЗАЩО ЗАКОНИТЕ НЕ СЕ СПАЗВАТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ГНУСНАТА РАСА ?
236
0
 
3
 
! Отговори
истината преди 13 години
Заради второто, че измират рано, проявявам склонност да пренебрегна първото - че се раждат не само рано, ами и по много!
235
0
 
4
 
! Отговори
ЦИГАНСКИ БИГ БРАДЪР преди 13 години
Първи ден: Голям купон по случай, че сите роми заедно са събрали 12 души, които не са роднини помежду си. Освен това са сами в цялапартамент 300 квадрата. Йедене и пиене на корем, докато е още чистичко.Втори ден: Оказва се, че съквартирантите не са 12, ами 36 човека, защото всеки е донесъл в куфара си по двама свои роднини.Трети ден: Водата в джакузито е газирана, ама става за пиене. Съквартирантите са недоволни, защото в изповедалнята няма тоалетна хартия, а пликовете от мисиите много драс
234
0
 
11
 
! Отговори
lewskar преди 13 години
Много прости законодателни промени ще оправят нещата10 прости правила,които трябва да се превърнат в закони.1.Помощи за деца до 3 дете максимум2.Право на глас само завършилите 12 клас3.Не плащане на комунални услуги над два месеца изключване и кандидастване за нова партида с период на проучване от 2-6месеца/стой 6м без ток и вода и да видим да ли няма да плащаш/4.При системно отсъствие от у-ще спиране на детски надбавки за период от 1 год,след отстраняване на нарушението. 5.Криминализиране на всички раждания под 16г и двамата/родители/по насят отговорноста по равно6.При извършване на второ престъпление/рецидив/присъди не по-малки от 25г7.Построяване на незаконни постройки затвор над 5г и незабавното разрушаване на незаконните постройки8.Инвалидност 1 група само за хора загубили крайници ,трайнна невъзможност за предвижване,загуба на слух и зрение.9.Използване на боеприпаси и бойни отровни вещества от органите на редът в проблемните точки/гета/без предупреждение.10.Създаване на Доброволни Отряди /от етнически българи/с разширени пълномощия/използване на огнестрелно оръжие и боеприпаси при опазване на общесвеният ред./ След създаването и прилагането на горе посочените закони *** сами ще си тръгнат или ще се интегрират много бързо.ДА АМА ОЩЕ НЕ СЕ РОДИЛ ТОЗИ ПОЛИТИК В Бг КОЙТО ДА ГИ ВЪВЕДЕ
233
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ai siktir bre tipi bg goworete si ta vii drugo ne znaete i ne ste videli
232
1
 
14
 
! Отговори
Стерилизация преди 13 години
Стерилизация на фси4ки *** във фертилна възраст!!!!!!
231
1
 
32
 
! Отговори
251 преди 13 години
И кое им е бедното!? Те не плащат данъци, ел. енергия, вода. Имат по 7-8 деца аз не виждам защо ги съжеляват. Който не работи не трябва да яде! Щом могат да пушат, пият, дрогират и да правят по толкова деца значи не са толкова бедни. Мързел, простотия и непотребна *** са ***.
230
1
 
10
 
! Отговори
Мър преди 13 години
Тц-тц-тц ... горкичките!
229
0
 
30
 
! Отговори
Минувач преди 13 години
Ами като няма кой да ги спре да се развъждат - действа естествения подбор. Инатесно като са толкова бедни - как си купуват по 20 цигари на ден ??
228
1
 
23
 
! Отговори
ПРАВДАТА преди 13 години
Естествения подбор си казва думата......да мрът....
227
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ккаво означава "Българските роми имат най-висока заболеваемост: 38% от децата до 15 г. и 40% от лицата над 45 г. не са можели да изпълняват всекидневните си дейности през последните две седмици преди интервюирането." Какви са им ежедневните дейсности да не би да работят или имат впредвид не са могли да мародерстват!?
226
0
 
11
 
! Отговори
zhylaw преди 13 години
Понастоящем BG май все повече означава само TLD /Top Level Domain/ на Територията.Преди имаше и такава държава май.
225
0
 
4
 
! Отговори
Всъщност... преди 13 години
Какво означава BG?
224
0
 
13
 
! Отговори
zhylaw преди 13 години
Група във фейса ще е просто още една говорилня, както впрочем и това тук, дето се дерем в този сайт.За жалост, демографските процеси са бавна и много тромава работа.Обществата имат голяма инерционна маса - инерцията е стремежа на едно тяло да запазва равномерно праволинейно движение или състояние на покой.Нужни са държавнически реформи, демографска политика, пари и... време. Няколко поколения трябва да се изредят, за да се видят някакви резултати.У нас по ред причини това едва ли ще се случи
223
0
 
33
 
! Отговори
Катерина преди 13 години
Ми да, ТЕЛК е пълен с ***. Защото оттам падат пари и придобивки. Естествено, че ще са "инвалидизирани" повечето. То и ние сме инвалидизирани, но не минаваме ТЕЛК и работим и за тях...
222
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da napravim drypa v facebook da mahnem romite ot balgariqq aide da vidim kolko she se saberatt wee male male