Новини и статии

70% от болните си доплащат “безплатните” лекарства!

Публикувано в: Здравни новини 17 July 2009

проблеми с безплатните лекарства от списъка на НЗОК

През септември Касата остава без пари и сами ще си плащаме всичко!?! Болните от рак отново са оставени без животоспасяващи илачи! Месец след влизането в сила на новия позитивен лекарствен списък, изготвен от Министерството на здравеопазването (МЗ), се оказа, че около 70% от болните трябва да си доплащат за лечението.

313 медикамента са включени в списъка, но само се наричат безплатни, показа разследване на вестник "Доктор".

Страдащи от астма, паркинсон, епилепсия, мултипленна склероза, хипертония и още куп болести вече се оплакаха, че им се налага всеки месец да плащат немалка сума от джоба си, ако искат да не прекъсват терапията, от която зависи животът им. В същото време значителна част от аптеките, които работят с договор със Здравната каса и отпускат с рецепти въпросните илачи, са на път да прекратят контрактите си, тъй като са принудени да продават на най-ниската цена, регистрирана за дадено лекарство. Това им носи финансови загуби и те ще спрат да отпускат медикаменти с рецепти. Така болните ще бъдат принудени да обикалят големите градове или да пътуват десетки километри, ако живеят на село, за да си купят т.нар. безплатни и полагащи им се по закон лекарства.

Безотговорната политика на здравните власти и Касата по отношение на т.нар. безплатни лекарства продължава. Дългоочакваният позитивен лекарствен списък, който влезе в сила от 1 юни, допълнително нажежи ситуацията. Причината е, че той дава право на производителите на медикаменти да искат доплащане на поетата от Здравната каса цена. Наредба на МЗ определя, че НЗОК трябва да плаща само най-евтиния медикамент от дадена терапевтична група. С най-ниски цени са около 100 от общо 313-те лекарства, включени в списъка. Това щяло да накара търговците и фармацевтите да намалят цените на останалите медикаменти в дадена група и така болните щели да се възползват от цялата гама илачи на еднаква цена. Което, твърдят фармацевти, няма как да стане.

Междувременно обаче стана ясно, че документът на МЗ е променен и в него вече не фигурира разпореждането, според което болните нямаха право да доплащат за лекарства, поети от Здравната каса. Това съобщиха от Асоциацията на собствениците на аптеки. В резултат на "леката корекция" се оказва, че НЗОК ще субсидира само най-евтините илачи, а който иска да ползва други, ще трябва да си доплаща от джоба.

Икономиите за държавния бюджет са очевидни, но стотици болни, повечето от които са инвалиди и едва свързват двата края, се чудят как да си осигурят животоподдържащото лечение всеки месец. Това са пациенти с диабет, епилепсия, Паркинсон, хепатит, деца и възрастни с астма, мултипленна склероза, проблеми с щитовидната жлеза и др. Понякога болните доплащат по 50 и повече лева за терапията си. Смяната на лечението и преминаването на най-евтиния и може би не толкова добър медикамент често води до усложнения на заболяването.

Не за първи път без лекарства и лечение са оставени и стотици болни от рак, би тревога тези дни Евгения Адърска - председател на Асоциацията на онкоболните. "Половината от нашите пациенти са без лечение, тъй като няма доставки на медикаменти. Заявките на онкодиспансерите се изпълняват на 30-50%", обясни Адърска. На лечение са 120 000 българи, списъците с чакащи се увеличават, а медикаментите, които не достигат в момента, са за 25 млн. лв. Те са скъпи и хората много трудно биха могли да си ги купуват сами.

Става дума за медикаменти за лечение на рак на гърдата, на пикочния мехур, на белия дроб. Преди дни от Центъра за защита правата в здравеопазването заявиха, че подготвят колективен иск и ще съдят държавата заради липсата на лекарства.

Друг наболял проблем, който вече става реалност, е, че аптеките масово отказват да работят с НЗОК и да отпускат т.нар. безплатни лекарства с рецепта. Причината е, че Здравната каса им плаща по 1 лв. за тази бумащина. Освен другото, според новите разпоредби аптекарите трябва да плащат на търговците на едро на лекарства веднага, но след това трябва да чакат 2 месеца, докато НЗОК им възстанови сумите. Така на практика аптеките субсидират дейността на Касата и остават без оборотни средства за другите си доставки. В момента около 1400 аптеки в страната имат сключени договори с НЗОК за работа с рецепти, но от съсловната организация отдавна предупреждават, че ще станат много по-малко. Това, разбира се, отново ще рефлектира върху болните, които ще трябва да обикалят с километри или да пътуват до по-големи градове всеки месец, за да си доплатят за нужните им лекарства. От Българския фармацевтичен съюз отново предупредиха и за друга заложена бомба - а именно, че при изчерпване на бюджета на НЗОК в частта за лекарства пациентите ще трябва сами да доплащат изцяло стойността им. Сега Здравната каса е задължена да отпуска илачи на всички болни, без ограничение на бройката им. В същото време обаче бюджетът за медикаменти е ограничен. Самата преизбрана директорка на институцията д-р Румяна Тодорова призна преди месец, че от септември нататък не е ясно дали в НЗОК ще има изобщо някакви пари, дори за частично покриване цените на т.нар. безплатни лекарства!

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15867 seconds